border
spacer spacer    KONTAKTI
kontrola prehodov IDentiks d.o.o.
spacer
   
box Domov
spacer
box Značilnosti
spacer
box Video, predstavitve v živo
spacer
box Prenosi
spacer
box Pogosta vprašanja
spacer
box Podpora
spacer
box Cenik
spacer
box Reference
spacer
 
Pogosta vprašanja in odgovori


1. Katera je razlika med procesoma identifikacije in avtentifikacije?
2. Kaj so "minucije"?
3. Kaj je biometrični ključ?
4. Kakšen je obseg vzorca (template) prstnega odtisa?
5. Kako morebitni ožigi ali rezi na prstih vplivajo na točnost odčitave prstnega odtisa?
6. Kaj pa osebe s hrapavimi rokami?
7. Kaj pa suhi oziroma vlažni prsti?
8. Koliko "minucij" je potrebnih za varno primerjavo?
9. Kaj moram vedeti o biometriji?

1. Kakšna je razlika med procesoma identifikacije in avtentifikacije?
Proces avtentifikacije (ali ugotavljanje pristnosti) verificira osebo, ker primerja SPECIFIČEN prstni odtis iz baze podatkov, medtem ko proces identifikacije (ali ugotavljanje istovetnosti) verificira osebo saj primerja VSE prstne odtise v bazi podatkov. Zaradi tega proces avtentifikacije imenujemo tudi identifikacija "ena po ena". Za verifikacijo enega prstnega odtisa je predhodno potrebno vnesti kodo uporabnika. Proces avtentifikacije je očitno mnogo hitrejši kot proces identifikacije.

2. Kaj so "minucije"?
Minucije so značilne točke, ki na enoličen način opišejo prstni odtis. Te so na primer lahko koordinate točk, kjer se grebeni končajo ali se razdelijo, oz. kjer grebeni tvorijo obliko "Y". Tudi enojajčni dvojčki imajo različne minucije.

3. Kaj je biometrični ključ?
Biometrični ključ je skupek informacij, ki predstavlja fizično značilnost neke osebe. "Dober" biometrični ključ mora biti za vsakogar enoličen. Enolični biometrični ključi so na primer:

  • slika obraza
  • slika šarenice
  • slika prstnega odtisa

Biometrični ključ se razlikuje od "običajnih ključev" (npr. ključavnični ključ, geslo za dostop do računalnika,…), saj je neprenosljiv, biometričnega ključa ne moremo posoditi prijatelju.

4. Kakšen je obseg vzorca (template) prstnega odtisa?
Maksimalen obseg je 1Kbyte, povprečno 300 byte-ov, odvisno od vrste slike prstnega odtisa.

5. Kako morebitni ožigi ali rezi na prstih vplivajo na točnost odčitave prstnega odtisa?
Zdravniški izvidi kažejo, da poškodovana koža na prstih hitro ozdravi in to tako, da ponovno obnovi iste grebene na prstnem odtisu. V primeru nesreče, ki povzroči globoko rano, je potrebno vnesti v spomin ("enrollment") novo sliko prstnega odtisa .

6. Kaj pa osebe s hrapavami rokami?
Možno je, da se osebe, ki imajo iz delovnih razlogov hrapavo kožo na rokah (npr. gradbeni delavci) ne izkažejo z optimalnimi upodobitvami prstnega odtisa. Ponavadi se ta težava reši s ponovitvijo postopka odčitave. Lahko pa tudi ukrepamo na varnostni nivo iGuarda in le-tega na primer znižamo. Drug način za omejitev napačnih zavrnitev ("false rejection rates"), pa je uporaba več vzorcev za isto osebo. Na tak način zvišamo zanesljivost procesa prepoznavanja.

7. Kaj pa suhi oziroma vlažni prsti?
Osebe s suho kožo in suhimi prsti imajo skoraj vedno preveč jasne in členovite slike, ki nižajo uspešnost identifikacije. Medtem, ko ostali optični senzorji skušajo premostiti to težavo s tem, da imajo optiko prekrito s silikonom (ki se zlahka obrabi), uporablja iGuard tehnologijo programske opreme DFX (razvila jo je Veridicom), ki zmanjšuje posledice teh težav. Overovitev lahko naknadno izboljšamo tako, da se uporabniki pomasirajo s prsti po čelu ali nosu, da povečajo pritisk prsta, ali pa da z ustreznimi kremami za roke izničijo težavo. Vlažni prsti predstavljajo obratno težavo, ki nastaja zaradi vlažnih rok, preobilne uporabe kreme za roke, ali zaradi prepotene kože. Grebeni na prstnem odtisu bodo v tem primeru potlačeni in bodo na sliki izpadli kot razmazani, ali pa bo slika popolnoma črna. Z manjšim pritiskom in pranjem rok bomo zlahka omilili te težave.

8. Koliko "minucij" je potrebnih za varno primerjavo?
Popolni prstni odtis sestavlja do 100 minucij. Senzor Veridicom, ki ga uporablja iGuard, jih določi približno od 20 do 30. Naj poudarimo, da Evropska sodišča za nedvoumno in nesporno identifikacijo prstnega odtisa upoštevajo pozitivno primerjavo 12 minucij.

9. Kaj moram vedeti o biometriji?
Tragedije, ki so zaznamovale svet zadnja leta, od atentatov 11. septembra 2001 do dogodkov, ki so neposredno vpletli države članice EU, so povzročile splošno povpraševanje po ukrepih za povečanje varnostnih razmer. V sedanjem kontekstu (zaznamovanim z obširno pozornostjo do varnosti) predstavlja uporaba biometričnih značilnosti kot so:

  • prstni odtis,
  • karakteristike šarenice,
  • geometrija obraza in roke za identifikacijo ali overovitev osebe
edino orodje, ki omogoča (pod določenimi pogoji) ugotavljanje identitete subjektov na osnovi edinstvenih in enoličnih značilnosti posameznika. Mnogo držav pod udarom terorizma, med katerimi so ZDA in države članice EU, je predlagalo uvedbo nove vrste potnega lista, ki naj bi vseboval biometrične informacije z namenom, da bi povečale zanesljivost identifikacije subjektov. Tudi Italija je predlagala vrsto pobud v tej smeri, čeravno so zaenkrat še v eksperimentalni fazi, te predvidevajo uporabo biometričnega elementa v izvedbi dokumentov kot sta biometrični potni list in elektronsko dovoljenje za bivanje. Velike zmogljivosti, ki jih zagotavlja uporaba biometrične tehnologije za identifikacijo posameznikov so povzročile povišanje zanimanja tudi izven preiskovalnih in varnostnih krogov. Pospešena digitalizacija informacij in obsežna uporaba omrežij, povzročata problematike, ki so vezane na varen dostop do podatkov in uslug na spletu. Vsaka javna ali privatna organizacija se najprej sooča s potrebo po gotovosti o istovetnosti uporabnikov, ki imajo dostop do občutljivih ali pa samo zasebnih podatkov. Sedanji najbolj razširjeni postopki za overovitev uporabnikov, ki so vezani na uporabo gesla, ne zmorejo zagotoviti potrebnega nivoja varnosti. Kombinirana uporaba biometrije in pametne kartice omogoča zagotavljanje titolarnosti kartice, ki je "močnejša" kot običajna PIN koda. Med drugim kartice z vnešenimi biometričnimi podatki, ki so v lasti uporabnikov, omogočajo lajšanje težav v zvezi z zasebnostjo le-teh. Glede na to je kombinirana uporaba primerna tako v kontekstih, ko je overovitev kritična (digitalni podpis), kot v bolj splošnih kontrolah logicnega in fizičnega pristopa zaposlenega osebja .


spacer
spacer
spacer© IDentiks d.o.o. - tel.: 0590 / 90 550 - info@identiks.si
Valid HTML 4.01!   Valid CSS!
spacer
border